Uw CV-ketel vervangen of kiezen voor een nieuw model (condensatieketel)

Na ongeveer 12 jaar wordt het toch echt tijd om een CV-ketel te vervangen. U zult waarschijnlijk al wel merken dat de gasrekening al hoger wordt, het huis moeilijker op temperatuur komt en misschien zelfs dat het apparaat vreemde geluiden begint te maken.

Als u regelmatig uw ketel na laat kijken door een specialist, dan zal deze op een gegeven moment ook het advies geven op het oude beestje te vervangen. Maar wat is dan wijs? Ongeveer hetzelfde soort ketel? Of toch maar een nieuwer model?

oude cv ketel

Dezelfde ketel

Tenzij het om een erg oud model gaat, zult u waarschijnlijk een HR-ketel hebben hangen. Het is natuurlijk wel makkelijk om deze weer met een soortgelijke HR-ketel te vervangen. Het heeft immers altijd goed dienst gedaan. En het is ook zeer zeker mogelijk. Alleen al door het vervangen van een ouder apparaat met een nieuwe zou u al een vermindering in de kosten moeten merken.

Condensatieketels tegenwoordig de standaard

Als u voor een condensatieketel kiest, zult u echter een nog grotere vermindering van de kosten bewerkstelligen. Condensatieketels zijn namelijk nog net dat stukje efficiƫnter dan HR-ketels. Dit komt doordat de warmte die normaal met het rookgas de schoorsteen uit gaat, nu via een condensatiesysteem gebruikt wordt om het water dat terugkomt uit de radiateurs te verwarmen.

Besparing met een condensatieketel

Als u precies wilt weten wat de terugverdientijd is van een condensatieketel zult u behoorlijk wat rekenwerk moeten uitvoeren. Er zijn namelijk, buiten de prijs om, veel factoren die van invloed zijn, u kunt dit dus beter door een specialist laten doen. Maar als grove richtlijn