Onderhoud van een plat dak

plat dakPlatte daken zijn veel kwetsbaarder dan zeg daken met dakpannen. Een bitumen dak gaat, afhankelijk van de kwaliteit en onderhoud, ongeveer 20 tot 40 jaar mee. Kunststof en rubber zijn duurder, maar zijn dan ook vrijwel onderhoudsvrij en ze gaan veel langer mee. Er zijn ook nog groen daken beschikbaar. Maar wat nou als u toch een bitumen dak heeft, wat voor onderhoud hoort erbij?

De tweejaarlijkse inspectie

Als vuistregel geldt dat je het dak eens in de twee jaar dient te inspecteren. Tijdens de zomer is het dakleer te heet en elastisch, waardoor beschadigingen kunnen ontstaan. In de winter kan het ook niet gezien het dakleer dan juist bevroren en hard is. Het voorjaar is perfect voor inspectie en onderhoud. Controleer vooral opstaande dakranden, doordat deze meer Uv-straling opvangen zijn ze ook sneller af. Hier ontstaan vaak de eerste problemen.

Zelf inspecteren of iemand inhuren?

U kunt natuurlijk op het oog inspecteren, u kunt ook een specialist inhuren, Dezen kunnen met een thermografische inspectie de staat van het dak controleren, zonder deze te beschadigen. Soms lekt het water op een plek die ver van het eigenlijke probleem ligt, dit zou, zonder een thermografische inspectie, betekenen dat een groot gedeelte van de dakbedekking weggehaald moet worden om het probleem te lokaliseren.

Welk onderhoud is nodig?

Naast de inspectie dient er natuurlijk ook iets aan onderhoud te worden gedaan. Het gaat hierbij voornamelijk om het reinigen van het dak. Wat voor dak u ook heeft, u zult op een gegeven moment te maken krijgen met mos- en algengroei. Dit kan, mits niet verwijderd, grote schade aan uw dak veroorzaken. Laat daarom een keer in de twee jaar het dak reinigen!